2 Nisan 2013 Salı

Ahşap nedir?





       Ahşap, ağaçtan tahtadan yapılmış anlamına gelmektedir. Bu nedenle doğal bir yapı malzemesi olmasının yanı sıra çok da kullanışlıdır. Mobilya denilince akla ilk ahşap eşyalar gelmektedir. Hayatımızın bu denli içinde olan malzemenin özelliklerine şimdi beraber bir göz atalım.

-Ahşap güçlü taşıma gücüne sahiptir.
-1 kg. ahşap, 1 kg. beton veya çelikten daha fazla yük taşır.
-Ahşap sayesinde 250 m.lik açıklar kolonsuz geçilebilir.

-Çünkü konstrüksiyonlarda, çeliğin ağır olması nedeni ile ahşap tercih ediliyor.
-Ahşap depreme ve tüm doğa şartlarına dayanıklıdır.
-Ahşap, deprem, hava şartları ve kimyasallara dayanıklılık açısından diğer yapı malzemelerinden daha dayanıklıdır.

-İngiliz standartlarında elektrik hatlarında kullanılan ahşap direklerin ömrü 50 yıldır. Bu yıla oranla çeliğin ömrü yarısı kadardır.

-Karbonatlaşma problemi ile hizmet süresinin sonsuz olduğuna inanılan betonarme yapılar bu iddiayı kaybetmiştir.

-Ahşap yangına karşı dayanıklıdır.(Az bilinen doğrulardan.)
-Ahşabın yangına karşı dayanıksız olduğunun tersine, direnci beton ve çelikten daha yüksektir.

-Dünyada kapalı spor salonu gibi büyük kalabalık toplulukların bulunduğu platformlar ahşap desteği ile yapılıyor. Böylece yangın tehlikesi daha aşağılara iniyor.

-Dünyanın bir çok yerinde çelik konstrüksiyonlar ahşap ile kaplanmaktadır.

-Yangınlar üzerine yapılan araştırmalar sonucu ahşabın yangına karşı ne en güvenilir malzemelerden biri olduğu ispatlanmıştır.

-Bir yangının başlama sebebi ahşap olmadığı gibi, ısıyı geçirmeme ve kömürleşme gibi özellikleri sayesinde bir yangına ne kadar dayanabileceği kesin bir şekilde hesaplanabiliyor.

-Ahşabın yangına dayanıklılık süresi ortalama 30 ile 90 dakika arasındadır. Çıplak bir çelik konstrüksiyon ise normal bir yangına en fazla 10 dakika dayanabilir ve hemen çökmektedir.

-Ahşap yenilenebilen bit yapı malzemesidir.
-Ahşabın yenilenebilir, dönüşebilir olması, üstün ısı yalıtım özellikleri ve az enerji ihtiyacı duyması ahşabı daha fazla tercih edilebilir kılıyor.

-Ahşap kullanımının ormanları yok ettiği düşüncesinin tam tersine ahşap kullanımının yüksek olduğu ülkelerde ormanlar sürekli çoğalıyor.

-Ahşap sayılamayacak kadar çok özellikleri ve doğal olması sayesinde günümüz yapı teknolojilerine meydan okuyabilecek niteliktedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder