2 Nisan 2013 Salı

Mobilyada Renk tercihleri


    Bir mekana girdiğimizde ilk dikkatimizi çeken kesinlikle o mekanın dekoru ve kullanılan renklerdir. Yabancı mekanlarda bile dikkatimizi bu kadar çeken, bizim rahat olmamızı sağlayan ya da bir an önce oradan kalkıp gitme duygusu uyandıran, direkt bilinçaltımıza etki eden böylesine güçlü bir enerjiyi  kendi evimizde en iyi  nasıl kullanabiliriz? Evet bu yazımızda biz de bu konudan bahsedeceğiz. Öncelikle renkleri anlamlarıyla birlikte tekrar hatırlayalım ve sonra evimizde bu bilgilerimizi nasıl kullanabileceğimize bir bakalım.

Siyah
      Koyu ve ürkütücü duran bu renk aynı zamanda ciddiyet ve kararlılığı da temsil eder. Kötü günlerde giyildiği gibi önemli iş toplantılarında da tercih edilen bu renk aynı zamanda makam arabalarının da rengidir.       

Beyaz
      Temiz, ulaşılamaz ve anlatılamaz olanı ifade eder. Ayrıca boşluk ve sonsuzluk izlenimi verir. Nötr bir titreşime sahiptir. Serbest ve rahat bir zihni işaret eder. Beyaz istikrarı devamlılığı ve temizliği simgeler. Masumiyetin ve temizliğin simgesidir beyaz.
     
Gri
 
      Gri rengi belirsizliğin rengidir. Siyahla beyazın ara rengi de olarak görülen bu renk kararsızlığı ifade eder.     

Yeşil
     hiçbir yöne eğilimi olmayan yeşil sakinliğin ve dinginliğin rengidir. Uyum ve sakinlik anlamı da taşıyan yeşil rengin negatif özelliği ise şüpheyi belirtmesidir.    

Kırmızı
      Kuvvet, canlılık, enerji ve dinamizm anlamına gelir. Oldukça sıcak bir renktir. Kırmızının her nüansı ayrı bir psikolojik karaktere sahiptir. Koyu kırmızı; ciddi, geleneksel, ağır, güç dolu ve asalet işaretidir. Orta kırmızı; güç, aktivite, hareket ve tutkulu bir özlemi ifade eder.      
     Negatif etkisinde ise; kırmızı renk dışa dönük özelliklere sahip sıcak bir renkten, insanlara hayat ve enerji verdiği gibi, kalabalık, umursamazlık, inatçılık halleri, çabuk ve ince titreşimlere sahip olduğundan çoğu defada, kızgınlık ve saldırganlık sık rastlanan belirginlikleri arasında yer alır.      

Pembe
      Çekingendir, romantik bir yumuşaklığa sahiptir. Canlılığın az olması ile birlikte dişilik ve aşk anlamına gelir. Sevecenlik ve samimiyet ifadesini iletir. 
     
     Kırmızı rengin en açık tonlarındadır. Sevgi ve yardımseverlik güdüleri çok kuvvetlidir. Kıskançlık ve kini barındırmayacak kadar yumuşak bir karaktere sahiptir. Gerçek pembe çok açık bir tondur ve bu rengin insanları da kolaylıkla incinebilecek bir yapıdadır. Parlak bir pembe neşedir. Uyum neşe şirinliğin ve sevginin simgesidir. Rahat hissettiren ve dinlendiren bir renktir. Soft pembe; kasları gevşetir duyguları geliştirir. 
     
Kahverengi
      Sağlamlık ve yararlılık ifadesini taşır. Renklerin en gerçekçi olanıdır. Aynı zamanda sağlıklı bir yaşamı ve güncel çalışmayı yansıtır. Koyuluğu arttıkça siyahın özelliklerini almaya başlar. 
      Gerçekçiliğin plan ve sistemin rengidir. İnsan hareketlerini hızlandırır. Güvence istikrar ve büyük ölçüde pratikliği temsil eder. 
     

Mavi 
      Sakin ve dinlendirici bir atmosfer oluşturan derin ve feminen bir renktir. Güçlü bir titreşime sahiptir. Süzen, huzur, sadakat simgeleyen bir renktir.

Sarı
      Renklerin en neşelisidir. Gençlik ifade eder. Canlıdır. Daha çok açık tonlarda bu özellik belirginleşir. Altın sarısı aktiftir.
    
Mor 
      Renkler arasında en esrarengiz olanıdır. Sırrını koruyan mistik düşünce ile eş değerlidir. Mor üzüntülü melankolik ve onurludur. Zenginliği, saygıyı, asalet, soyluluk ve kibarlığı çağrıştırır. Sanat bu renkle bütünleşmiştir.
     
          Renklere genel hatlarıyla baktıktan sonra şimdi bu bilgilerle neler yapabileceğimize bir bakalım. 
Öncelikle evimiz az ışık alıyorsa mobilyalarda açık renk tercih edilmesi evi daha aydınlık göstereceğinden tercih edilmelidir. Eğer evimizde ışık sorunu yoksa koyu renkleri de tercihlerimiz arasına koyabiliriz. Evimizi açık renk mobilyalarla döşediğimizde dikkat etmemiz gereken bir diğer husus da evimizdeki tüm eşyaların açık renk olmasındansa bazı yerlerde canlı renklerden ya da daha koyu renklerden faydalanmamız gerektiğidir. Çünkü apaydınlık bir ortam bizim daha gergin olmamıza neden olabilir. Örneğin ahşap mobilyalarımız açık renk ise parkeler mobilyalarımızdan bir renk daha koyu olabilir ya da koltuk/kanepemizde farklı ve canlı renkler kullanabiliriz. Salonda buna dikkat ederek yaptığımız bir dekoru çocuğumuzun odasında uygulamamalıyız. Çocuk odaları için genelde sarı mavi turuncu yeşil gibi enerjik renkler tercih edilmelidir. Mavi renk sakinleştirici etkiye sahipken yeşil renk rahatlığı ifade eder. Turuncu renk çocuğumuzun hareketli olmasını simgeler. Evimiz de çok fazla siyah renk kullanmak yerine siyahı farklı renklerle kombine ederek çeşitli alanlarda kullanmalıyız. Beyazın asilliğini de farklı renklerle bir araya getirdiğimizde evimizde artık hem enerjik hem güzel bir görüntü oluşacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder